COVID, demans, bilişsel bozulma ve hayatta kalan yaşlılarda düşüş risklerini artırıyor

COVID, demans, bilişsel bozulma ve hayatta kalan yaşlılarda düşüş risklerini artırıyor. Bir yıl boyunca hayatta kalanları takip eden çalışma, demansın dünya çapında yükselebileceğini öne sürüyor. JAMA Nöroloji'de bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, COVID-19'dan kurtulan 60 yaş üstü kişilerde demans, hafif bilişsel bozulma ve bilişsel gerileme (özellikle ciddi COVID-19'ları varsa) riskleri daha yüksektir.

Sevgican
Sevgican
12 Mart 2022 Cumartesi 13:39
440 Okunma
COVID, demans, bilişsel bozulma ve hayatta kalan yaşlılarda düşüş risklerini artırıyor

COVID, demans, bilişsel bozulma ve hayatta kalan yaşlılarda düşüş risklerini artırıyor. Bir yıl boyunca hayatta kalanları takip eden çalışma, demansın dünya çapında yükselebileceğini öne sürüyor.
JAMA Nöroloji'de bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, COVID-19'dan kurtulan 60 yaş üstü kişilerde demans, hafif bilişsel bozulma ve bilişsel gerileme (özellikle ciddi COVID-19'ları varsa) riskleri daha yüksektir.

Çalışma, dünyada COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan ilk insanlardan bazıları olan Çin'in Vuhan kentinde COVID-19'dan kurtulan 1.400'den fazla yaşlıyı izledi. Hastalar 10 Şubat ile 10 Nisan 2020 arasında Wuhan'daki COVID-19 tarafından belirlenmiş üç hastaneden taburcu edildi. Araştırmacılar daha sonra tam bir yıl boyunca nörolojik sağlıklarını takip ettiler.

O yıldaki deneyimleri dünyanın geri kalanı için iyiye işaret değil. Üçüncü Askeri Tıp Üniversitesi'nden nörolog Yan-Jiang Wang liderliğindeki çalışma yazarları, pandemik koronavirüs SARS-CoV-2 ile bir enfeksiyondan sonra uzun vadeli bilişsel gerilemenin yaygın olduğunu buldular. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki sağlık sistemleri, demans bakımına ihtiyaç duyan insan sayısında önemli bir artış olabilecek duruma hazırlanmalı.

Artan risk durumu

Araştırma için araştırmacılar, pandeminin ilk günlerinden COVID-19'dan kurtulan 3.233 kişiyi ve potansiyel olarak yaş ve demografik açıdan uyumlu kontroller olarak hareket edebilecek 1.317 enfekte olmayan eşi taradı. Araştırmacılar, yalnızca 60 yaşın üzerinde olan, önceden var olan bir bilişsel bozukluğu veya bilişsel bozulmayla bağlantılı herhangi bir nörolojik durumu olmayan, ailede bunama öyküsü olmayan ve kanser veya şiddetli kalp, karaciğer veya böbrek hastalıkları.

Sonunda, araştırmacılar, kriterleri karşılayan ve 12 aylık takibi tamamlayan 1.438 COVID'den kurtulan ve 438 enfekte olmayan kontrol buldu. Hayatta kalanlardan 1.178'i şiddetli olmayan hastalığa sahip olarak kategorize edildi ve 260'ı şiddetli hastalığa sahipti (aşağıdakilerden en az birine sahip olarak tanımlandı: solunum hızı dakikada 30'dan yüksek, şiddetli solunum sıkıntısı veya oksijen satürasyonu 90'dan az) oda havasında yüzde). Yaş, cinsiyet dağılımı, eğitim düzeyi, vücut kitle indeksi veya hipertansiyon ve diyabet gibi komorbiditelerin sıklığı açısından hayatta kalanlar ve kontroller arasında anlamlı bir fark yoktu.

Takip döneminde, araştırmacılar, çalışmanın başlarında temel veriler elde etmek için bilişsel değişiklikler hakkında aileden bilgi alan kişilerle görüşme yaparak başladılar. Daha sonra, hafif bilişsel bozulmayı (MCI) ve bunamayı tanımlamak için kullanılan önceden var olan bir telefon tabanlı bilişsel görüşme yöntemini kullanarak katılımcıları doğrudan altı ve 12 ayda değerlendirdiler.

12 aylık takiplerden sonra, COVID'den kurtulanların yüzde 12'sinde bilişsel bozukluk vardı; özellikle yüzde 3'ünde bunama ve yüzde 9'unda HBB vardı. Şiddetli hastalığı olan hayatta kalanların yüzde 15'inde yıl sonunda bunama ve yüzde 26'sında HBB vardı. Hem ciddi olmayan COVID mağdurları hem de kontrol grubu arasında demans ve HBB insidansı sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 5 civarındaydı.

Ancak, bunama ve HBB için klinik endikasyonları karşılamanın yanı sıra, araştırmacılar, katılımcıların bilişsel yörüngelerini ortaya çıkarabilecek bir yıllık bilişsel test sonuçlarına da sahiptiler. Araştırmacılar bu yörüngeleri dört kategoriye ayırdılar: sabit fonksiyon, yani ilk altı ayda ve ikinci altı aylık takipte sabit puanlar; erken başlangıçlı düşüş, ikinci ayda sabit olan ilk altı ayda bir düşüş anlamına gelir; geç başlangıçlı düşüş, yani ilk başta istikrarlı puanlar, ancak son altı ayda düşüş; ve kademeli düşüş, yıl boyunca azalan puanlar anlamına gelir.
Kontrol grubundaki kişilerin yaklaşık yüzde 76'sı çalışmada stabil işleve sahip olarak kategorize edilirken, şiddetli olmayan COVID'den kurtulanların yaklaşık yüzde 68'i ve şiddetli COVID'den kurtulanların sadece yüzde 30'u stabil bir işleve sahipti. Şiddetli olmayan COVID'den kurtulanlar HBB ve demans oranlarına bakıldığında iyi durumda olsa da, yörünge analizi, erken başlangıçlı bilişsel düşüşe sahip kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha yüksek risk altında olduklarını buldu. Karmaşık demografik faktörlere göre ayarlanan risk modellemesi, şiddetli olmayan COVID'den kurtulanların, enfekte olmayan kontrollere göre erken başlangıçlı düşüşe sahip olma olasılığının yüzde 71 daha fazla olduğunu tahmin etti.

Bununla birlikte, şiddetli COVID'den kurtulanlar, düşüşlerle birlikte her üç kategoride de önemli ölçüde artan riskler gördü. Enfekte olmayan kontrollerle karşılaştırıldığında, şiddetli COVID'den kurtulanların erken başlangıçlı düşüşe sahip olma olasılığı yaklaşık 5 kat, geç başlangıçlı düşüşe sahip olma olasılığı 7.5 kat ve ilerleyici düşüşe sahip olma olasılığı 19 kat daha fazlaydı.

Her zaman olduğu gibi, yazarlar çalışmanın sınırlamaları olduğunu kabul eder. Birincisi, yüz yüze yapılan bilişsel değerlendirmeler, kullanılan telefona dayalı değerlendirmelerden daha doğru sonuçlar vermiş olabilir. Araştırmacılar ayrıca kontrol gruplarında daha fazla insanın yanı sıra COVID enfeksiyonlarından önceki bilişsel değerlendirmelere sahip olmak isterlerdi. Ayrıca, ailede demans öyküsü olan kişileri taradıkları için bulguların genelleştirilemeyebileceğini de belirtiyorlar. Bu nedenle, çalışma, demans yatkınlığı olanları içeren genel bir popülasyondaki riskleri hafife alabilir.

Yine de, çalışmanın genel sonuçları,  COVID-19'u takiben bilişsel gerileme ve daha yüksek demans riskleri   bulan birkaç kişinin sonuçlarını yansıtıyor. Genel olarak, yazarlar yeni bulgularının "salgının gelecekte dünya demans yüküne önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini ima ettiği" sonucuna varıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.