Covid'in beyin üzerindeki etkisi hakkında ne biliyoruz? Kovid 19 Beyni Değiştiriyor Mu?

Covid'in beyin üzerindeki etkisi hakkında ne biliyoruz? Virüsün beyin üzerindeki etkisini tam olarak anlamıyoruz. Hafif enfeksiyonların bile öngörülemezliğine büyük saygı duymamız hayati önem taşımaktadır.

Sevgican
Sevgican
10 Mart 2022 Perşembe 11:17
504 Okunma
Covid'in beyin üzerindeki etkisi hakkında ne biliyoruz? Kovid 19 Beyni Değiştiriyor Mu?

Covid'in beyin üzerindeki etkisi hakkında ne biliyoruz? Virüsün beyin üzerindeki etkisini tam olarak anlamıyoruz. Hafif enfeksiyonların bile öngörülemezliğine büyük saygı duymamız hayati önem taşımaktadır. Pandemideki en önemli çalışmalardan biri - Kovid'in beyin üzerindeki potansiyel etkisini inceleyen - az önce yayınlandı . Gri madde kaybının, beyin boyutunun azalmasının ve bilişsel düşüşün ana bulguları ilgili ve bağlam içine yerleştirilmelidir.

SARS-CoV-2 virüsünün beyne zarar verip vermeyeceğini belirlemek istiyorsanız, ideal olarak Covid enfeksiyonundan önce ve sonra bir MRI beyin taraması ve enfeksiyonsuz bir eşleştirilmiş (yaş ve cinsiyet, tıbbi geçmiş için) kontrol grubuna sahip olursunuz. ayrıca iki takım beyin görüntüsü vardı. Öyle oldu ki, Birleşik Krallık'ta Birleşik Krallık Biobank'larına kayıtlı on binlerce insan pandemiden önce beyin taramasından geçti ve bunların bir alt kümesi, Covid olsun ya da olmasın, ortalama üç yıl sonra geri getirildi. Ayrıca beyin taramaları ile temel bilişsel testler (noktaları birleştiren bir test türü) vardı. Başlangıç ​​taramaları sırasında her grupta yaşları 47 ile 80 arasında değişen ortalama 59 civarında 400 katılımcı vardı. Her iki beyaz etnisite grubunun %97'sinde çeşitlilik eksikliği vardı. Covid grubundaki 15 kişi dışında tümünde hafif ila orta şiddette, hastaneye yatış gerektirmeyen Covid vardı ve hastaneye yatış gerektiren bu az sayıdaki kişinin analizden çıkarılmasıyla sonuçlar etkilenmedi. Daha da önemlisi, bağlamda, çalışma çoğunlukla hafif Covid'li yaşlı beyaz yetişkinlerle ilgilidir.

Yaşlandıkça, tipik olarak, kontrol grubunda görülen, her yıl yaklaşık %0.2'lik bir gri madde kaybı olur. Buna karşılık, bu çalışmada Covid'li kişiler, enfeksiyonlarından dört ay sonra, kontrol grubuna göre daha fazla gri madde kaybına sahipti, bazıları on kata kadar daha fazla. Özellikle, beyindeki hasar – gri madde kaybı – esas olarak koku ile ilgili bölgelerdeydi. Beynin yapısal değişikliklerinin ötesinde, enfekte grup arasında bilişsel testte bir düşüş oldu ve bu görevi yerine getirmesi daha uzun sürdü. Ayrı olarak, iki grup arasında bellek testi sonuçlarında fark yoktu. Şimdi, tüm bunlar ne anlama geliyor? Bu, kopyalanması zor olan benzersiz bir çalışma tasarımıdır, ancak bağımsız çoğaltma önemlidir. Henüz buna sahip değiliz, bu yüzden gerçekten ilgili olsalar bile bulguları kesin olarak kabul edemeyiz. Diğer belirsizlikler arasında, Kovid grubundaki koku kaybı gibi semptomlar hakkında bilgi eksikliği ve bazıları yüksek doğruluğa sahip olmayan farklı Covid testlerinde sınıflandırmaya (Covid v no Covid) güvenmek yer alıyor. İki grup dengeli miydi? “Enfekte olmaya devam eden katılımcılarda ince bir düşük bilişsel yetenek modeli” olduğu kaydedildi. Bu, seri testlerin sonuçlarını veya kontrollerle karşılaştırmayı etkilemeyecek olsa da, Covid ve kontrol grupları arasındaki özelliklerde bazı dengesizliklere işaret ediyor. En büyük Covid beyin görüntüleme çalışması olmasına rağmen,

Yapısal beyin değişikliklerinin mekanizması belirsizdir, ancak muhtemelen burun enfeksiyonundan kaynaklanan iltihabı içerir. Covid ve beyinle ilgili çoğu çalışma, beyin hasarına giden yol olarak nöronların doğrudan enfeksiyonundan ziyade virüs kaynaklı iltihabı desteklemektedir. Kovid grubunda beynin en çok etkilenen bölgeleri koku alma duyusu, limbik sistem ile ilgili olup, bu burun giriş portunu suçlar. Sürecin bu virüse özgü olup olmadığı, mevcut çalışmada Covid beyin görüntüleri grip veya zatürree olan ve örüntüde benzerlik görmeyen az sayıda insanla karşılaştırılarak incelendi.

Bunun uzun süreli bir Covid çalışması olmadığını belirtmek önemlidir. Uzun süredir Covid'den muzdarip kişilerde yaygın olarak rapor edilen beyin sisi semptomu,Başta beyaz maddeyi içeren beyin iltihabı olan kanser tedavisi “kemo beyin”, mevcut raporla ilgili değildir. Covid grubu enfeksiyondan sadece bir kez, yaklaşık dört ay sonra değerlendirildi, hafıza bozulmadı ve semptomların detayları yoktu. Tek değerlendirme aynı zamanda yapısal değişikliklerin ve daha büyük olasılıkla bilişsel gerilemenin bir miktar tersine çevrilebilirliği olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Beyin hücrelerinin yenilenme kapasitesi yüksek olmasa da, işlevi korumak için sinaptik bağlantıları oluşturmak ve yeniden düzenlemek için dikkate değer bir plastisiteye sahiptirler. Flip tarafı da bir olasılık. Covid grubunda orta derecede görülen limbik sistem atrofisi, Alzheimer hastalığının klasik beyin görüntüleme modellerinden biridir. Bu nedenlerden dolayı.

Başka bir soru, bulguların daha genç yetişkinler ve çocuklar için geçerli olup olmadığı ile ilgilidir. Bu çalışmada bilişsel gerilemenin temel kanıtları esas olarak 70 yaşından büyük kişilerde meydana geldi. Covid'in gençlerde yapısal veya işlevsel beyin değişikliklerini etkileyip etkilemediği henüz belirlenmemiştir. Bu aynı zamanda sebep-sonuç meselesini de gündeme getiriyor, çünkü beyin etkisinin kanıtı bir ilişki olarak düşünülmelidir, çünkü Covid nedenselliğinin kanıtı, muhtemel olmasına rağmen, mutlak veya kesin değildir.

Bağlamda, çalışma, son aylarda Amerikalıların ve Avrupalıların %40'ını veya daha fazlasını potansiyel olarak enfekte ettiği düşünülen ultra bulaşıcı tür olan Omicron'dan önceki varyantlarla ilgiliydi. Omicron ile koku kaybının Delta ve önceki varyantlardan önemli ölçüde daha az olduğuna dikkat etmek önemlidir, bazı çalışmalarda muhtemelen onda birdir . Bu, Covid'in beyin etkilerine ilişkin sorumluluğun Omicron ile çok daha az olası olduğunu gösteriyor. Her varyant, vücuttaki doku ve organlara tropizm olarak bilinen farklı afiniteye sahip olabilir; Henüz açıklanamayan nedenlerden dolayı Omicron, koku soğancığına daha az tropizme sahiptir, beynin tabanındaki nöronlar koku konusunda uzmanlaşmıştır.

İki yıl içinde, ciddi Covid pnömonisini tekil bir endişe olarak düşünmekten çok yol kat ettik. Covid'in beyin üzerindeki zararlı etkisine ilişkin belirsizlikler listesi uzun ve belirsiz olsa da, hafif enfeksiyonların bile potansiyel sorumluluğuna ve öngörülemezliğine yüksek saygı göstermemiz hayati önem taşımaktadır.
 

Son Güncelleme: 10.03.2022 11:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.