Elon Musk, Twitter'ın %9,2 hissesini alarak onu en büyük hissedar yaptı Twitter'ın en büyük hissedarı

Elon Musk, Twitter'ın %9,2 hissesini alarak onu en büyük hissedar yaptı. Elon Musk, Pazartesi günü yapılan bir dosyaya göre kısa süre önce Twitter hisselerinin %9,2'sini satın alarak onu şirketteki en büyük hissedar yaptı.

Sevgican
Sevgican
05 Nisan 2022 Salı 12:20
445 Okunma
Elon Musk, Twitter'ın %9,2 hissesini alarak onu en büyük hissedar yaptı Twitter'ın en büyük hissedarı

Elon Musk, Twitter'ın %9,2 hissesini alarak onu en büyük hissedar yaptı. Elon Musk, Pazartesi günü yapılan bir dosyaya göre kısa süre önce Twitter hisselerinin %9,2'sini satın alarak onu şirketteki en büyük hissedar yaptı.

Satın alma haberi, Twitter'ın ( TWTR ) hisselerini erken işlemlerde %22 değer kazandı. Musk, hisseler için ne ödediğini açıklamadı, ancak hissesi Cuma günü kapanış itibarıyla 2,9 milyar dolar ve Pazartesi günü erken saatlerde yaşanan yükselişin ardından 3,5 milyar dolar değerindeydi.
Musk'ın başvurusu, satın almanın amacını veya şirket için herhangi bir planı açıklamadı. Ancak geçmişte Twitter politikalarının yüksek profilli bir eleştirmeni oldu. Geçen ay, yeni bir sosyal medya platformu yaratmayı " ciddi bir şekilde düşündüğünü " söyledi.
Musk, geçen ay Twitter'da, "Twitter'ın fiili kamu kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine uymamak demokrasiyi temelden baltalıyor" dedi . "Ne yapılmalı?"

Bir yatırımcı, bir şirketin hisselerinin %5'ini veya daha fazlasını satın aldığında, satın almayı Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na dosyalamada açıklamalıdır. Wall Street'in gözünde bir şirkette %10'dan az bir hisse "pasif" olarak kabul edilse de, Musk'ın Twitter'ın işleyişinde daha aktif bir rol alma çabasının bir işareti olabilir. Bu, diğer yatırımcıları hisse satın almaya ve Pazartesi günü erken saatlerde fiyatı artırmaya iten faktörlerden biri.

Wedbush Securities teknoloji analisti Dan Ives, "Bence Twitter'da aktif olmaya ve değişimi zorlamaya niyetli" dedi. "Bu, tartışmaları başlatmak için Twitter'ın yönetim kurulu ve yönetim ekibine yapılan bir atış."
Ives, Musk'ın Twitter'ın çalışma şeklini değiştirmeye çalışmasa bile, büyük satın alımının diğer bazı aktivist yatırımcıları şirkette hisse almaya sevk edebileceğini söyledi.
Ives, "Öyle ya da böyle Twitter'ın gidişatını değiştirecek" dedi.

Ives, Musk veya başka birinin sıfırdan yeni, rekabet eden bir platform oluşturmaya çalışmasının muhtemelen gerçekçi olmadığını söyledi. Bu nedenle, Twitter'daki uygulamaları değiştirmeye çalışması onun için daha mantıklı.
Twitter, Musk'ın yatırımıyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Musk'ın 80 milyon Twitter takipçisi var, diğer CEO'lardan çok daha fazla. Ve sık sık tweet atıyor, bunu hem Tesla ( TSLA ) hem de liderliğini yaptığı ve hiçbiri diğer şirketlerde geleneksel halkla ilişkiler departmanına sahip olmayan iki şirket olan SpaceX hakkında haber yaymanın başlıca biçimi olarak kullanıyor.

Yine de tweetleri zaman zaman başını belaya soktu.. 2018'de Musk, Tesla'yı hisse başına 420 dolar fiyatla özel olarak alacağını ve tam da bunu yapmak için "finansa sahip olduğunu" tweetledi . Daha sonra, böyle bir teklifin finansmanı konusunda görüşmeler yaptığı halde , finansmanın hiçbir şekilde güvence altına alınmadığı anlaşıldı.

Musk, Tesla'nın CEO'su olarak kalmasına rağmen, Tesla'nın başkanı olarak rolünden vazgeçerek davayı çözdü . O ve Tesla'nın her biri 20 milyon dolar para cezası ödedi ve Musk, Tesla'nın 20 milyon dolarlık ek hissesini satın alarak şirkete ödemesini telafi etti.
Ayrıca, şirket hakkında önemli bilgiler içerebilecek gelecekteki tweet'lerinin, göndermeden önce Tesla'daki diğer yöneticiler tarafından gözden geçirilmesini kabul etti. SEC, anlaşmanın bu hükmüne uyup uymadığını sorguladı ve Musk ve ajans bu konuda mahkemede mücadele ediyor.
Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey , geçen Kasım ayında, bu tür bir liderlik değişikliğinde tipik olarak verilen bir tür önceden bildirimde bulunmadan ani bir hareketle CEO olarak istifa etti . Yerine teknolojiden sorumlu şef olan Parag Agrawal geçti.
Musk , geçmişte bazı hissedarların eleştirileriyle karşı karşıya kaldığında Dorsey'e desteğini ifade etmişti. Agrawal ilk kez Twitter CEO'su olarak atandığında, bir başkası Google, Microsoft, Adobe, IBM, Palo Alto Networks ve Twitter'ın Hindistan'da büyümüş yöneticiler tarafından yönetildiği gerçeğini tweetledi, Musk kendi tweet'iyle yanıtladı : "ABD büyük fayda sağlıyor Hintli yetenekten!"

Ancak birkaç gün sonra, Agrawal'ı eski Sovyet lideri Joseph Stalin'e eşitleyen ve Dorsey'i diktatörün daha sonra suikast düzenlediğinden emin olan eski bir Stalin olarak tasvir eden bir meme tweet'i attı.
Morningstar analisti Ali Mogharabi müşterilerine notunda, "Musk, Agrawal'ın atanmasına katılmadığını ve bazı değişiklikler istediğini zaten belirtti." Dedi. "Bu, Agrawal ve firmanın firmanın şu anda en büyük hissedarına nasıl tepki verebileceği konusunda biraz daha belirsizlik yaratıyor."
Tesla'nın %20'sinden fazlasına sahip olan Musk'ın aksine, Dorsey'in Twitter'daki hissesi, şirketin hisselerinin yalnızca %2,3'ü ile nispeten mütevazı.
Ives, Musk'ın şirketi uygulamalarını değiştirmeye ikna edebilmesi için Twitter'ın CEO'su olması gerekmediğini söyledi. Ve hangi değişiklikleri görmek istediği tam olarak belli değil.
Kısa süre önce takipçilerine Twitter'ın ifade özgürlüğü ilkesine sıkı sıkıya bağlı olup olmadığına inanıp inanmadıklarını soran bir Twitter anketi düzenledi - %70 hayır dedi - ve algoritmalarının açık kaynak olması gerekip gerekmediğini soran başka bir anket -% 83'ü evet yanıtını verdi. Her iki anket de 1 milyondan fazla yanıt aldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.