Bilim adamları virüsü tedavi etmek için Covid aşısını kullanırken dünyada bir ilk yaşandı

Bilim adamları virüsü tedavi etmek için Covid aşısını kullanırken dünyada bir ilk yaşandı. Evde virüsle yaklaşık SEKİZ AY boyunca savaşan 37 yaşındaki bağışıklığı baskılanmış Galli gözlükçü, sonunda iki doz Pfizer aşısı aldıktan sonraki haftalar içinde hastalığı yendi. Pontypridd'den Ian Lester, yaklaşık sekiz ay boyunca Covid için pozitif test etti. Bilim adamları, Pfizer aşısını uyguladıktan sonra onu enfeksiyondan başarıyla temizledi. Önleme yerine tedavi için kullanılan ilk aşı olduğu düşünülüyor.

Sevgican
Sevgican
21 Mart 2022 Pazartesi 21:41
502 Okunma
Bilim adamları virüsü tedavi etmek için Covid aşısını kullanırken dünyada bir ilk yaşandı

Bilim adamları virüsü tedavi etmek için Covid aşısını kullanırken dünyada bir ilk: Evde virüsle yaklaşık SEKİZ AY boyunca savaşan 37 yaşındaki bağışıklığı baskılanmış Galli gözlükçü, sonunda iki doz Pfizer aşısı aldıktan sonraki haftalar içinde hastalığı yendi. Pontypridd'den Ian Lester, yaklaşık sekiz ay boyunca Covid için pozitif test etti. Bilim adamları, Pfizer aşısını uyguladıktan sonra onu enfeksiyondan başarıyla temizledi. Önleme yerine tedavi için kullanılan ilk aşı olduğu düşünülüyor.

Yarım yıldan fazla bir süre evde Covid ile savaşan Galli bir adamın, dünyada aşılanarak virüsten kurtulan ilk kişi olduğu düşünülüyor.

Nadir bir genetik immün yetmezliği olan Pontypridd'den Ian Lester, aşılar yaygın olarak bulunmadan önce Aralık 2020'de enfekte oldu. 

Optisyen yedi buçuk aylık hastalığı sırasında göğüste sıkışma, baş ağrısı ve aşırı yorgunluktan muzdaripti. Bağışıklığı baskılanmış kişiler aşı yaptırmaya davet edildiğinde aşılanamadı çünkü hala virüs için pozitif test ediyordu.   

Ancak Cardiff Üniversitesi'ndeki bilim adamları, tedavi edici olarak çalışacağını ve bağışıklık sisteminin nihayet virüsü temizlemesine yardımcı olacağını umarak, ona bir ay arayla iki doz Pfizer aşısı vermeye karar verdiler. 

Sonuçlar, ilk aşıdan sonraki iki hafta içinde virüs seviyelerinin 64 kat düştüğünü gösterdi ve bu da aşının ne kadar çabuk etki ettiğini gösterdi. 

Bay Lester, ilk aşısını yaptırdıktan 72 gün sonra, Ağustos ayında sonunda Covid'siz ilan edildi.

Bir tıp dergisinde detaylandırılan vakanın, ilk kez bir aşının Covid için tedavi olarak kullanıldığı düşünülüyor. Mevcut iğneler, enfekte olmayan kişilerin, hastalığa yakalanmaları durumunda ciddi şekilde rahatsız olmalarını önlemek için kullanılır
Bay Lester'ı tedavi eden doktorlardan biri olan Dr Mark Ponsford, nihai negatif testi 'oldukça şaşırtıcı bir an' olarak nitelendirdi.

Aşının, daha önce geleneksel aşılara sınırlı bir yanıt veren Bay Lester tarafından "dikkat çekici bir şekilde" iyi tolere edildiğini söyledi. Bilim adamları, sonuçların, Kovid aşılarının, 'kalıcı' enfeksiyonlara sahip bağışıklığı baskılanmış kişilerin bağışıklık sistemini harekete geçirebileceğini ve bunun da nadir durumlarda on yıllarca hastalıklarla mücadele etmelerine yol açabileceğini gösterdiğini söylüyor. 

Bay Lester, kan pıhtısı oluşturmasını engelleyen nadir bir genetik bozukluk olan Wiskott-Aldrich sendromundan muzdarip. Hastalar enfeksiyonlara karşı daha hassastır ve daha kolay morarma ve kanama olabilir. 

Bay Lester, Aralık 2020'de pozitif test ettiğinde 'şok olduğunu' söyledi, çünkü tek semptomları tat ve koku kaybıydı.

Çocukluğundan beri Wiskott-Aldrich sendromu nedeniyle tedavi gördüğü Galler Üniversite Hastanesi'ndeki immünoloji merkezine bilgi verdi.

Doktorlar, bağışıklık yetmezliği olanların daha uzun süre bulaşıcı kalabileceği endişesiyle evde yapması için ona düzenli PCR testleri gönderdi. Swabları pozitif çıkmaya devam etti. Ve aşırı yorgunluk, uyku sorunları, baş ağrıları ve göğüste sıkışma gibi semptomları, virüse sahip olduğu süre boyunca kötüleşmeye devam etti. 

Lester, "Çoğu insan virüse yakalandıktan 10 gün sonra tecrit etmeyi bırakabilse de, ben kuralın bir istisnasıydım. Her test tekrar tekrar pozitif çıktı.

'Aylar geçti, hiçbir yere gidemediğinizde, arkadaşlarınızı veya ailenizi göremediğinizde bir ömür gibi geldi. 'Her 10-14 günde bir alınan her pozitif Covid sürüntüsü, beni daha fazla moralsiz ve endişeli hissettirdi.'

Kendi evimde tutsak gibi hissetmeye başladım ve günler aylara karıştı. 

'Haziran 2021'de, sosyal toplantılara yeniden izin verildiğinde, kendimi çok sinirli hissediyordum ve bir daha asla olumsuz olacağımdan şüphe etmeye başladım.' Bay Lester'ın durumu, insanların enfeksiyondan kurtulduktan sonra hala devam eden virüs semptomları yaşadığı uzun süreli Covid'den farklıydı.

Hastaneye kaldırılmadığı için anti-viral ilaçlar için uygun değildi.  

Doktorlar, Lester'ın "denemeye fazlasıyla istekli olduğunu" söylediği virüsle savaşmaya yardımcı olmak için Pfizer'in Covid aşısının kullanılmasını önerdiler.

İnsanlar genellikle aşıyı yaptırmadan önce virüsten arınmış olana kadar beklemek zorundadır. 

İmmünoloji merkezinden Profesör Stephen Jolles, kalıcı pozitif PCR testlerinin Bay Lester'ın fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, ekibinin 'benzersiz terapötik yaklaşıma' karar verdiğini söyledi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.