Yaptırımlar Rusya'da gündelik hayatı nasıl etkiliyor?

Yaptırımlar Rusya'da gündelik hayatı nasıl etkiliyor? Rusya'daki McDonald's'ın sembolik olarak kapatılması, bu hafta manşetlere çıktı çünkü bu, Sovyetler Birliği için duvara yazıyla açılan ilk Batılı markalardan biriydi.

Sevgican
Sevgican
12 Mart 2022 Cumartesi 14:41
432 Okunma
Yaptırımlar Rusya'da gündelik hayatı nasıl etkiliyor?

Yaptırımlar Rusya'da gündelik hayatı nasıl etkiliyor? Rusya'daki McDonald's'ın sembolik olarak kapatılması, bu hafta manşetlere çıktı çünkü bu, Sovyetler Birliği için duvara yazıyla açılan ilk Batılı markalardan biriydi.

Ancak gerçekte, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından operasyonları askıya almak veya durdurmak, uzun bir yabancı firma hattına yapılan son darbeydi. McDonald's'ın 850 restoranını geçici olarak kapatmasının yanı sıra Starbucks , KFC , Pizza Hut ve Coca-Cola da faaliyetlerini askıya aldı. Bundan önce Fin firmaları Valio (süt ürünleri) ve Paulig (kahve) Rusya'daki faaliyetlerini kapattığını duyurdu.

Bu, Batı'nın Moskova'yı , Rusya merkez bankasına karşı önlemler de dahil olmak üzere geniş bir yaptırım paketiyle vurmasından sonra geliyor; ülkedeki bazı bankaların küresel finansal işlemler sistemi olan SWIFT'den çıkarılması; Rus üreticilere malzeme tedarikinin sınırlandırılması; Rusya'dan enerji ithalatını azaltmak ve hava sahasını Rus uçaklarına ve havayollarına kapatmak
Fiyat artışları ve Rusların satın alabilecekleri sınırlar
Putin'in askerlerini Ukrayna'ya göndermesinden bu yana Rusya'nın para birimi olan rublenin değeri düştü ve mal ithal etmeyi daha pahalı hale getirdi.

İstiladan bir gün önce 23 Şubat'ta 1 dolar almak 80 ruble aldı. 10 Mart'ta 119 rubleydi. İthal mallara bel bağlayan firmaların panik içinde olduğu söyleniyor.

Saint Petersburg'un tarihi şehir merkezindeki Cafe Botanika vejetaryen restoranının sahibi Marina Albee, meyve ve sebze tedarikçisinden fiyatların %10 ile %50 arasında artacağını duymuştur. Kafe, Japonya'dan kurutulmuş deniz yosunu ve füme tofu, Şili'den mini kuşkonmaz, Benin'den brokoli, Hindistan'dan basmati pirinci ve hindistancevizi yağı ithal ediyor. Albee, "Tsunaminin vurmasını bekliyoruz - tsunami, satın aldığımız her şeyin fiyatını artırıyor" dedi.

Saint Petersburg'da, Leto alışveriş merkezinin birinci katının çoğunu kaplayan büyük Auchan süpermarketi yarı yarıya küçüldü. Mekanın bir kısmı boş, raflar sökülmüş ve birçok ürün gitmiş. Galina müşterisi, "Auchan'ın kalacağını duydum, ancak eskiden satın aldığım bazı ürünlerin gittiğini görüyorum, yaptırımlar olmalı" dedi. Hayat yakın gelecekte daha iyi olacak."

Euronews'in Moskova'da konuştuğu ve raflarda herhangi bir kıtlık olmadığını söylediği diğerleri.

Ancak fiyatlar yükselecek gibi görünüyor. Devlet istatistik kurumu Rosstat, yabancı otomobil ve televizyonların Mart ayının başından bu yana %15 arttığını söyledi .

Bazı yiyeceklerin maliyeti de artıyor. Ruslar ne kadar şeker, makarna ve un alabileceklerine dair sınırlamalar bildiriyor.

Rosstat, şeker fiyatının ayın ilk haftasında %3,3 arttığını söyledi.

İş endişesi Artıyor

Ana caddeden uzakta, yaptırımların istihdam üzerindeki etkisi konusunda endişeler var.

Rusya'nın işsizlik oranı Ocak ayında %4,4 idi, ancak bazı tahminler bunun önümüzdeki aylarda iki katına çıkabileceğini söylüyor. Bu, Batılı firmaların çekilmesi ve tedarik zinciri kesintisinin Rus şirketleri üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı.

Rus ekonomist Andrei Movchan, Euronews'e verdiği demeçte, "Şirketlerin kapanması nedeniyle, üretim için hammadde eksikliği nedeniyle, nihayetinde talep eksikliği nedeniyle birçok insan işini kaybedecek, çünkü insanlar daha da yoksullaşacak" dedi.

Bir öğretmen olan Natalia, hizmetlerini çevrimiçi olarak sunan dil okullarından birinde çalışmaktadır. Artık kendisine yurt dışından para transfer edemeyecek öğrencilerini kaybetmekten korkuyor.

Euronews'e verdiği demeçte, "Birçok öğrencinin dersler için bana para transfer ettiği Paypal sistemi artık Rusya'da çalışmıyor" dedi.

"Dolar ve euro döviz kurları 100 rublenin üzerinde - elbette her şey daha pahalı hale geliyor ve bu endişeleri gideremez"

"Derslerim benim ekmek teknem ve durum bu şekilde gelişmeye devam ederse, Rus öğrenciler için yabancı dillere hiç ihtiyaç olmayacak."

Diğerleri en büyük korkularını gerçekleştirdi. Lisa 19 yaşında, annesi ve küçük erkek kardeşiyle birlikte Moskova'da yaşıyor ve kısa süre önce Japon giyim perakendecisi Uniqlo için bir iş buldu. Ancak firma , Rusya'nın işgali nedeniyle faaliyetlerini askıya alacağını duyurdu .

Euronews'e "Uniqlo'nun çok iyi bir sosyal paketi var, işi çok beğendim" dedi. "Artık bu gitti, bunların hiçbirine sahip olmayacağım, yeni bir iş bulmam gerekecek."

Lisa, annesinin de işsiz olduğunu ve tüm aileyi geçindirmenin genç omuzlarına düştüğünü söylüyor.

"Çok endişeliyim" diye ekledi. Yetkililer, işsizliğin artması potansiyeliyle mücadelenin kilit bir öncelik olduğunu iddia ediyor.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, "Öncelikle milyonlarca insanın değil, daha az insanın işsiz kalacağını umalım" dedi. "Gerçekten şirketler ayrılıyor, hükümet bununla uğraşıyor, bu öncelikli bir konu - işgücü piyasasında işsizlik ve kriz karşıtı önlemler. Çok yakın bir gelecekte hükümetten de bu önlemleri alacağımızı düşünüyorum. planlanıyor."
Yaptırımlar Rusya'nın döviz rezervlerinin büyük bir bölümünü dondurmuş olsa da, devlet maliyesi düşük borçla iyi durumda. Hükümet borçlanmaya ihtiyaç duyduğunda, alacaklıları çoğunlukla yerli bankalardır, bir krizde onu terk edebilecek yabancı yatırımcılar değil. Hükümet bu hafta ekonomi için hayati önem taşıyan büyük şirketler için destek açıkladı.

Rusya'nın ekonomik büyümesi üzerindeki kısa vadeli etkiye ilişkin tahminler, daha fazla yaptırım gelebileceği ve Putin'in savaşının sonuçları belirsiz olduğu için büyük ölçüde değişmektedir.

Tim Ash, "Ruslar çok daha fakir olacak - Türkiye'de tatil yapmak için paraları olmayacak veya çocuklarını Batı'da okula gönderemeyecekler - ve o zaman bile Putin yüzünden hoş karşılanmayacaklar" dedi. BlueBay Asset Management'ta kıdemli yükselen piyasa bağımsız analisti.

O, ekonomik büyümenin %10 düştüğünü, diğer ekonomistler ise %2 kadar küçük bir düşüş ya da ikisinin arasında bir düşüş olduğunu düşünüyor.

Büyüyen bir ekonomi için uzun vadeli beklentiler, savaştan önce gelen kalıcı nedenlerden dolayı iyi değil: Birkaç ayrıcalıklı içeriden, büyük şirketleri ve sektörleri kontrol ederek rekabet ve yeni yatırım eksikliğine neden oluyor. Rusya, baskın petrol ve gaz sektöründen uzaklaşmayı başaramadı. 2020 yılında kişi başına düşen gelir 2014 yılında aşağı yukarı aynıydı.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana 30 yılda biriken yabancı yatırımlar ve getirdiği işler kapıya doğru gidiyor. Enerji devleri BP, Exxon ve Shell, Rus petrol ve gazını almayı bırakacaklarını veya oradaki ortaklıklardan çıkacaklarını söylerken, Volkswagen, Ikea ve Apple gibi büyük şirketler fabrikalarını ya durdurdu ya da satışlarını durdurdu.

Çarşamba günü, derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkenin kredi notunu daha da çöp statüsüne indirdi ve ülke borcunun temerrüde düşmesi konusunda uyardı.

2014 yılında Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ele geçirmesiyle ilgili yaptırımlarla karşı karşıya kalan Kremlin, bu tür önlemlerin herhangi bir çatışmada Batı'nın birincil silahı olacağını öngördü. Buna cevaben, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün yardımcı üyesi ve Rusya'nın yaptırımlara tepkisi üzerine bir kitabın yazarı olan Connolly'nin Rus askeri tüfeğine atıfta bulunarak “Kalaşnikof ekonomisi” dediği şeyi tasarladı.

Düşük borca, bankacılık sisteminin çoğunun hükümet kontrolüne ve para birimini ve bankaları müdahale edip destekleyebilen bir merkez bankasına dayanan “dayanıklı, bazı yönlerden ilkel bir sistem” dedi.

Ticaret düşecek ve daha az mal bulunacak olsa da, daha zayıf ruble, Rus hükümetinin sattığı petrol için para biriminin daha fazlasını kazanacağı anlamına geliyor çünkü petrol dolar cinsinden fiyatlandırılıyor. Connolly, son zamanlarda artan fiyatlar ile Rusya'nın petrolden 2019'a kıyasla 2,7 kat daha fazla ruble aldığını tahmin ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.