Bilim adamları, hücrelerin yaşlanma sürecini tersine çevirmek için daha fazla yol kat ediyor. İngiltere araştırması, yaşlılık hastalıklarını ortadan kaldıracak tekniklerin geliştirilmesine yol açabilir. Cilt hücrelerini çok daha gençmiş gibi davranmaları için yeniden programlamak için bir teknik geliştiren araştırmacılara göre, insanlar eninde sonunda hücre yaşlanma sürecini 30 yıl geriye çevirebilecekler.
Cambridge'deki bir yaşam bilimleri araştırma kuruluşu olan Babraham Enstitüsü'nün araştırması, yaşlı hücrelerin işlevini eski haline getirerek ve biyolojik yaşlarını azaltarak yaşlılık hastalıklarını savuşturacak tekniklerin geliştirilmesine yol açabilir.
Bir deri yarasını simüle eden deneylerde, yaşlı hücreler, onları daha genç hücreler gibi davranmak için “yeniden programlayan” ve yaşa bağlı değişiklikleri ortadan kaldıran bir kimyasallar karışımına maruz bırakıldı.
Bu daha önce başarılmıştı, ancak yeni çalışma çok daha kısa bir zaman diliminde - 50'ye kıyasla 13 gün - tamamlandı ve hücreleri daha da genç hale getirdi.
Babraham Enstitüsü'nde araştırmacı olan Dr Diljeet Gill şunları söyledi: “Moleküler düzeyde yaşlanma konusundaki anlayışımız son on yılda ilerledi ve araştırmacıların insan hücrelerinde yaşa bağlı biyolojik değişiklikleri ölçmesine olanak tanıyan tekniklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Elde ettiğimiz yeni yöntemimizi yeniden programlamanın kapsamını belirlemek için bunu deneyimize uygulayabildik.
"Sonuçlarımız, hücre yeniden programlama anlayışımızda ileriye doğru büyük bir adımı temsil ediyor."
Yeni yöntem, bilim adamlarının kök hücre yapmak için anne babalardan gelen eski hücrelerin yenidoğanın genç dokularına nasıl dönüştürüldüğünden ilham alan Nobel ödüllü tekniğe dayanıyor. Bunlar, yaşlanma belirteçleri olmayan bir tür biyolojik “boş sayfa”dır.
Babraham araştırması ileriye doğru atılmış bir adımı temsil ediyor çünkü bu teknik orijinal hücreyi tamamen silmiyor. Bunun yerine, yeniden programlama süreci kısmen durdurulur ve araştırmacıların, özel hücre işlevlerini korurken hücreleri biyolojik olarak daha genç yapmak arasında bir denge bulmalarını sağlar. Deney, gençleşen hücrelerin yaraları iyileştirmede daha iyi olacağına dair umut verici işaretler gösterdi. Yeniden programlanan hücreler, yeniden programlama sürecinden geçmeyen hücrelere kıyasla, yaraların iyileşmesine yardımcı olan daha fazla kolajen proteini üretti.
Araştırmacılar ayrıca, yöntemlerinin yaşa bağlı hastalık ve semptomlarla bağlantılı diğer genler üzerinde cesaret verici bir etkiye sahip olduğunu gözlemlediler. Bunlar arasında Alzheimer hastalığı ile ilişkili APBA2 geni ve katarakt gelişiminde rolü olan MAF geni yer alıyor. Ancak araştırmacılar, kansere neden olabileceğinden yeniden programlamanın arkasındaki mekanizmanın henüz tam olarak anlaşılmadığını ve bulguların rejeneratif tıbba uygulanabilmesi için daha fazla araştırılması gerektiğini söyledi.
Yaşlanma sürecinin nasıl tersine çevrileceği, son yıllarda büyük ilgi ve yatırım çeken bilimsel bir sorudur. Babraham Enstitüsü deneyinde çalışan araştırmacıların birçoğu, o zamandan beri, 2.2 milyar sterlinlik Silikon Vadisi milyarder destekli bir girişim olan Altos Labs'a katılmak için ayrıldı. ölümle sonuçlanan yaşlılık.
Bu madde 8 Nisan 2022'de değiştirilmiştir. Enstitü, önceki bir versiyonda belirtildiği gibi Cambridge Üniversitesi'nden bağımsızdır ve ona bağlı değildir.