Yeni 'katil' kanser tedavisi, büyüyen tümörlerin üçte birini durdurur

Yeni 'katil' kanser tedavisi, büyüyen tümörlerin üçte birini durdurur. Neredeyse herkes kanserli veya kanser olmuş birini tanır. Toplum genelinde yaygındır ve her yıl binlerce kişi bundan ölecektir. Bu kötü haber denizinin ortasında, kanseri yenebilecek yeni tedaviler geliştirildikçe daha iyi şeyler geliyor.

Sevgican
Sevgican
13 Nisan 2022 Çarşamba 08:43
396 Okunma
Yeni 'katil' kanser tedavisi, büyüyen tümörlerin üçte birini durdurur

Yeni 'katil' kanser tedavisi, büyüyen tümörlerin üçte birini durdurur. Neredeyse herkes kanserli veya kanser olmuş birini tanır. Toplum genelinde yaygındır ve her yıl binlerce kişi bundan ölecektir. Bu kötü haber denizinin ortasında, kanseri yenebilecek yeni tedaviler geliştirildikçe daha iyi şeyler geliyor. Birleşik Krallık'ta en yaygın dört kanser türü akciğer kanseri, bağırsak kanseri, prostat kanseri ve meme kanseridir. Son günlerde AFM24 adlı yeni bir tedavinin, denemelerde büyüyen her üç tümörden birini durdurabildiği bulundu. Tedavinin akciğer, bağırsak ve pankreas kanserinin gelişmiş formlarında işe yaradığı bulunmuştur. Pankreas kanseri en yaygın kanserlerden biri olmasa da en ölümcül kanserlerden biridir.

Londra'daki Royal Marsden NHS Foundation Trust'taki Kanser Araştırmaları Enstitüsü (ICR) tarafından yürütülen deneyde, EFGR olarak bilinen kanser büyümesinde kilit bir protein için pozitif tümörleri olan 24 hasta yer aldı.

Denemeden elde edilen sonuçlar, AFM24'ün hastanın hücrelerini yeniden yapılandırmadan proteini hedefleyebildiğini gösterdi. 24 hastadan sekizi kanserlerinin büyümesinin durduğunu gördü. Bu arada, bağırsak kanserli iki ve akciğer kanserli bir hasta, tümörlerinin büyümesinin durduğunu veya küçüldüğünü gördü. 

ICR'nin İcra Kurulu Başkanı Profesör Kristian Helin şunları söyledi: “Bu yeni tedavi son derece yenilikçi çünkü bağışıklık sistemindeki doğal öldürücü hücreleri, hastanın kendi hücresinin karmaşık ve pahalı yeniden mühendisliğini gerektirmeden tümörlere yönlendirmenin bir yolunu buluyor.

"Şimdiye kadar, sadece küçük bir hasta grubunda ilk bulguları gördük, ancak sonuçlar umut verici görünüyor ve bunun, tedavisi zor olan kanserler için yeni bir tür immünoterapi olabileceği konusunda iyimseriz."

Bu arada ICR denemesinin lideri Dr Juanita Lopez şunları ekledi: "Bu tedavi hala oldukça deneysel ve denememiz erken bir aşamada, ancak potansiyelinden heyecan duyuyoruz."

Bu nedenle, tedavinin NHS'de ve diğer ortamlarda uygulanmadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu arada, erkeklerde en sık görülen kanser olan prostat kanserinin tedavisinde de ilerleme umudu var.

Her yıl 9000'den fazla erkeğe erken evrelerinde semptomlar göstermediği için erken teşhis edilmesi zor bir kanser teşhisi konuyor.

Durumun metastaz yapıp vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra tedavisi çok zordur.

Ancak, Olaparib olarak bilinen yeni bir ilacın sonuçlarından sonra bu umut umut vaat etti; klinik deneyler, prostat kanseri hastalarının ortalama sağkalım süresini ikiye katlama yeteneğine sahip olduğunu bulmuştur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.