ABD'de kuş gribi salgını vurduğunda milyonlarca kuş ölümü

ABD'de kuş gribi salgını vurduğunda milyonlarca kuş ölümü. ABD'li yetkililer, virüs türünün Şubat ayında tespit edilmesinden bu yana, çoğu tavuk ve hindi olmak üzere yaklaşık 24 milyon kanatlı kuşunun gripten öldüğüne inanıyor. Son haftalarda ABD'de, halk arasında kuş gribi olarak bilinen, oldukça patojenik kuş gribinin bulaşıcı bir türü nedeniyle milyonlarca kuş öldü.

Sevgican
Sevgican
11 Nisan 2022 Pazartesi 14:18
442 Okunma
ABD'de kuş gribi salgını vurduğunda milyonlarca kuş ölümü

ABD'de kuş gribi salgını vurduğunda milyonlarca kuş ölümü. ABD'li yetkililer, virüs türünün Şubat ayında tespit edilmesinden bu yana, çoğu tavuk ve hindi olmak üzere yaklaşık 24 milyon kanatlı kuşunun gripten öldüğüne inanıyor
Son haftalarda ABD'de, halk arasında kuş gribi olarak bilinen, oldukça patojenik kuş gribinin bulaşıcı bir türü nedeniyle milyonlarca kuş öldü. Kuş gribi ayrıca ABD'deki hayvanat bahçelerinin kuşhane sergilerini geçici olarak kapatmasına ve kuşları halktan uzaklaştırmasına neden oldu. Colorado'dan Maryland'e kadar olan hayvanat bahçelerinde, devekuşlarından penguenlere kadar değişen türler iç mekanlara taşındı.

Virüs insanlar için düşük bir risk oluşturuyor, ancak ABD Tarım Bakanlığı (USDA), Indiana'da bir hindi sürüsünün enfekte olduğunun doğrulandığı Şubat ayından bu yana, çoğu tavuk ve hindi olmak üzere yaklaşık 24 milyon kanatlı kuşunun gripten öldüğünü tahmin ediyor. virüs. Kuş gribi en az 24 eyalette görüldü. ABD'de en son 2015'te görülen kuş gribi, mevsimi Mart'tan Mayıs'a kadar süren yabani göçmen kuşlar aracılığıyla bulaşıyor. Ördekler ve kazlar gibi su kuşları da dahil olmak üzere yabani kuşlar, enfekte olduklarında hastalanmazlar . Çiftlik tavukları ve hindiler oldukça hassastır.

Sonuç olarak, kümes hayvanları eti ve yumurtaları daha sıkı tedarik edilmektedir. En çok yumurta üreten eyalet olan Iowa'da, 11 milyondan fazla 56 milyon yumurtlayan tavuk öldü.

Iowa tarım departmanının iletişim direktörü Chloe Carson CNN'e verdiği demeçte, "[yabani kuş] göç kalıpları devam ettiği sürece, yerli nüfusumuza hastalık bulaşmaya devam etme riski var" dedi .

Yumurta fiyatları arttı. USDA'ya göre, bir düzine yumurtanın ortalama fiyatı, geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 1,40 dolar iken, 2,60 dolara ulaştı .

Tarım sekreteri Tom Vilsack Salı günü gazetecilere verdiği demeçte , kümes hayvanları tesislerinin 2015'teki son kuş gribi salgınından sonra daha sıkı sınırlama önlemleri geliştirmesi nedeniyle virüsün yayılmasını önlemek için daha donanımlı olduklarını söyledi.

“Salgınların doğası, etkilenen operasyonların boyutu, ticari ölçekli operasyonların aksine arka bahçe operasyonlarıyla uğraşan devletlerin sayısı, tüm bunlar söylendiğinde ve yapıldığında, bunun olacağını kuvvetle önerir. 2014-15'te yaşadıklarımızdan önemli ölçüde daha az olacak," dedi Vilsack.
Hayvanat bahçeleri de önlem aldı. Maryland hayvanat bahçesi yaptığı açıklamada , “Göçmen su kuşlarıyla temas etme olasılığı daha yüksek olan kuşları hareket ettirdik.

“Bu kuşlar kapalı konutlara taşındı. Hastalık ayakkabılarda izlenebildiği için hayvanat bahçesi kuşhaneleri kapatılmış ve kuşlarla iç mekan teması az sayıda personelle sınırlandırılmıştır.”

Daha önceki kuş gribi virüsleri insanları etkilemiş olsa da, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu mevcut virüsün şimdiye kadar genel halk sağlığı için düşük bir risk oluşturduğunu kaydetti.

CDC, "Bazı insanlar, onları daha yüksek enfeksiyon riskine sokan kuşlara iş ile ilgili veya eğlence amaçlı maruziyetlere sahip olabilir" dedi . "CDC bu durumu yakından izliyor ve bu virüsün daha büyük bir insan sağlığı riski oluşturacak şekilde değişmesi durumunda rutin hazırlık ve önleme önlemleri alıyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.