Covid dünya haritası: Hangi ülkelerde en fazla koronavirüs aşısı, vaka ve ölüm var? Covid-19 gezegenin her yerine yayıldı ve milyarlarca insanı tecrit altına aldı. Virüsün nereye yayıldığını ve şu anda en ölümcül olduğu yeri öğrenin
2019 yılının sonlarında Çin'de ilk kez kaydedilmesinden bu yana, Covid-19 koronavirüsü dünyaya yayıldı ve dünya çapında milyonlarca insanı öldürdü.
2020'nin başında Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi olarak pandemi ilan edilen 2022, virüsün toplumları etkilediği üçüncü yılı işaret ediyor.
Şu anda en çok hangi ülkeler darbe alıyor? Toplam vaka sayısı şu anda birçok ülkede milyonları buluyor ve dünya çapındaki vaka sayısı her gün yüzbinlerce artıyor. Bununla birlikte, testlerdeki farklılıklar, bazı ülkeler için vaka sayısının olduğundan az gösterilebileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda, düzinelerce ülke 10.000'den fazla ölüm kaydetti. ABD ve Brezilya, pandeminin başlangıcından bu yana yarım milyondan fazla ölüm kaydetti.
Hastalık tüm dünyada nasıl ilerliyor?
Daha büyük ülkelerde hem vaka hem de ölüm sayısı daha yüksek olma eğilimindedir. Ancak, ülkelerin demografik profilleri gibi birçok başka faktör de rol oynuyor; Yaşlanan nüfusa sahip ülkeler, hastalık yaşlı insanlar için daha tehlikeli olduğu için daha fazla etkilenebilir. Gelişmiş aşı kampanyalarının yanı sıra sosyal mesafe kısıtlamaları uygulayan ülkeler , dünya çapında kaydedilen en kötü zirvelerden bazılarını önlemeyi başardı.
Vaka oranları - herhangi bir ülkede milyon kişi başına düşen günlük vaka - geçen kış aylarında kaç Avrupa ülkesinin enfeksiyonda yeni zirvelerle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Hastalık, toplam ölümler açısından özellikle ABD, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Rusya'yı vurarak birçok ülkede on veya yüz binlerce ölüme neden oldu.
Ve çoğu ülke, farklı zamanlarda olsa da, ilk enfeksiyon dalgasını benzer bir şekilde yaşarken, yeni varyantlar – şimdilik – farklı alanların daha sonraki dalgalardan muzdarip olma şeklini değiştiriyor. Birçok ülke aşı programlarını 2021'in başlarında uygulamaya koydu, ancak gelişmekte olan ülkelerde aşıların mevcudiyeti konusunda endişeler dile getirildi.
Johns Hopkins Üniversitesi, dünyadaki çoğu ülke için vaka ve ölüm verilerini yayınlamaktadır (hiçbirine sahip olmadığını iddia eden Kuzey Kore'nin dikkate değer bir istisnası). Ancak JHU, bazıları birbiriyle uyuşmayan birçok kaynaktan veri topladığını kabul ediyor. Derlemenin daha az çekişmeli olduğu durumlarda bile, ülkelerin test etme yöntemlerinde ve vakaları ve ölümleri bildirme yöntemlerinde önemli farklılıklar vardır. Örneğin Belçika, herhangi bir test yapılmamış olsa bile hastalık şüpheli bir nedense ölümleri Covid-19'a bağlamaktadır.